SPORT 2024-09-12 KL. 12:05

Derby på Greyhound Park

Av Loke Johansson

På lördag är det dags för en av årets mest prestigefyllda tävlingar inom hundkapplöpning – Derby på Åkers Kanal Greyhound Park.

Derby på Greyhound Park
SWOOSH. På lördag är det dags för för finalisterna i årets derby att mötas på Greyhound Park. Foto: Klas Frid

På lördag samlas de snabbaste greyhoundshundarna från hela landet för att göra upp om segern i årets Derby.

– Det är den största tävlingen under säsongen och det finaste man kan vinna inom hundkapplöpning i Sverige, säger Lars Wicander, 70, tävlingsledare för Stockholms Hundkapplöpningssällskap.

Sveriges snabbaste Greyhounds

På banan kommer Sveriges snabbaste greyhounds att tävla, och det går undan – ordentligt. På korta raksträckor når dessa tävlingshundar en imponerande toppfart på 80 kilometer i timmen efter bara 10 meter. Runt racingbanan ligger snitthastigheten på cirka 60 kilometer i timmen.

– Det är otroligt fascinerande. Jag hoppas att många vill komma och kolla på tävlingen. Det är något speciellt med att se hundarna bränna iväg, säger Lasse.

Tuff konkurrens

Trots att Stockholm och Åkersberga är hem till flera skickliga tävlingshundar, är konkurrensen från övriga landet hård. En av favoriterna i helgens tävling är ”Yuakim”, en Greyhound från Västerås som imponerat stort under säsongen.

– ”Yuakim” har haft en fantastisk säsong hittills. Det är extra roligt när vi får besök av hundar från olika delar av Sverige. Vi har deltagare från både Skåne och Norrland som kommer till vår bana för att tävla,” förklarar Lasse.

Fler tävlingar i höst

I höst kommer ytterliggare tre race arrangeras på Greyhound Park den 5, 19 oktober samt 2 november.