För första gången sedan 2021 ska kyrkklockorna åter ringa över Roslags-Kulla. På lördag återinvigs den 270-åriga klockstapeln efter en omfattande restaurering – och hela arbetet har följts av filmaren Roger Persson, som nu gör projektet till dokumentärfilm.
– Jag känner stor stolthet över den här platsen. Det här är vår stormaktshistoria, och det är häftigt att den bevaras, säger han.
På lördag 4 oktober återinvigs klockstapeln intill Roslags-Kulla kyrka efter en omfattande restaurering. Arbetet började planeras redan 2019, i samband med att kyrkans spira renoverades efter att ha böjts i stormen Alfrida. När man då passade på att besiktiga klockstapeln visade det sig att över hälften av stolparna och stagen var murkna eller felaktigt lagade. Sedan dess har projektet vuxit till ett omfattande restaureringsarbete, som drog igång på riktigt i augusti 2024. Nu är stapeln färdig – och på lördag ljuder klockorna igen för första gången sedan 2021.
– Det har varit skitkul att följa projektet. Man kan inte annat än beundra hantverkarna som har varit superproffs genom hela projektet. Och jag tycker det är fantastiskt att kyrkan lägger tid, kraft och pengar på att bevara historien, säger filmmakaren och Roslagskullabon Roger Persson.
UNIK. Roslags-Kulla kyrka, byggd 1705–1706, är ett ovanligt exempel på svensk träkyrkoarkitektur. Spiran på toppen restaurerades 2019 efter att ha skadats av stormen Alfrida. Foto: Roffe Andersson
Blir dokumentärfilm
Roger Persson har följt hela projektet genom kameralinsen och ska senare klippa ihop en dokumentärfilm som han hoppas kunna premiärvisa efter årsskiftet. Han gjorde en liknande film när kyrkans spira renoverades 2019.
– Här bevarar man historien genom att rusta upp klockstapeln – då får jag chansen att dokumentera den. Det tycker jag är jätteroligt. Det här är verkligen vår stormaktshistoria, och det är det häftigaste vi har här ute, säger Roger.
Roger Persson bor i Björnhuvud, bara sju minuter från kyrkan. För honom är stapeln inte bara ett vackert landmärke, utan en del av identiteten i Roslags Kulla.
– Det här betyder jättemycket för mig, och jag tror jag talar för många andra i bygden. Vi är stolta över vår kyrka, den har varit som ett centrum för oss.
Han skrattar till och avslutar:
– Och jag ska ju själv ligga här på kyrkogården en dag, så jag vill ju att det ska vara fräscht när jag ska krypa ner. Så för mig betyder det här jättemycket.
Projektet har finansierats med hjälp av Kyrkoantikvarisk ersättning från stiftet, som stått för omkring 50 till 75 procent av kostnaden. Invigningen äger rum nu på lördag klockan 18.00. Då bjuder kyrkan in till en kort helgmålsbön – och den första klockringningen från den nyrestaurerade stapeln.
Fakta om klockstapeln:
-Klockstapeln uppfördes 1752- 1753 av byggmästaren Gabriel Biström.
-Det finns två klockor i stapeln. Den lilla väger 500 kg och den stora 1,3 ton.
-Flöjeln gjordes 1753 av smeden Olof Wirström vid Wira bruk och är nu restaurerad av konstsmeden Jonas Wägerth vid samma bruk.
Källa: Österåkers Pastorat
Robin Muhr, känd från revyscenen och tv-produktioner, bokdebuterar med en tragi-komisk roman om faderskap, sorg och skuld
Den 11 oktober intar Klimatdagen centrum med föreläsningar, provsmakning och aktiviteter för hela familjen
Hemma hos Bibbi samsas mänger av förnödenheter som ska skickas till soldater, barn och djur
TFU Åkersberga gör nattvandring möjlig utan föreningskoppling – trygghet först
Obesegrade Ackers i tabelltoppen efter rysare mot Värmdö
De klassiska tunnbrödsrullarna från Lidingö serveras från foodtruck
Få uppger brottsutsatthet - oro för inbrott och fordonsbrott ligger på ensiffriga nivåer
Provfisken visar ökning innerskärgården – men i ytterskärgården ser det värre ut
Restaureringen blir dokumentärfilm – Roger Persson har följt hela arbetet med kameran
IT-veteran från Österåker släpper bok för nybörjare
Thomas Mohlin har fotograferat sedan barnsben – nu är han i final med fyra bilder i svenska mästerskapet i fotografi
Artisten från Åkersberga hyllar sin farmor i en ny låt – och berättar om styrkan i musiken
Lokala bagare bjuder på hemligheter som lyfter vetebrödet och tipsar om nytt bullrecept